Ingrediente:
- 300 g aluat foietaj sau strudel (aprox. 7 foi de aluat)
- 100 ml ulei vegetal
- 150 ml suc de mere
- 100 g nuci amestecate (nuci, alune, migdale, etc.)
- 50 g zahăr
- 1 lămâie (coaja și suc)
- 80 g amestec de nuci (nuci, alune, migdale etc.)
- 160 g fructe uscate (curmale, mere, stafide etc.)
- 80 g fulgi de ovaz
- 50 g unt topit
- 600 g jeleu de zmeura
- 100 ml miere
- 500 g crema de branza
- 100 g fistic zdrobit
- Miere (pentru garnitură)
Mod de preparare:
Amestecați uleiul vegetal și sucul de mere într-o sticlă cu pulverizator. Pulverizati-l pe aluatul de strudel.
Aranjați foile de ștrudel pe rând, marginile trebuie să se suprapună cu aproximativ 2 cm.
Întindeți nucile peste foile de ștrudel, apoi pliați-le împreună pentru a crea o foaie lungă.
Pulverizați-l din nou cu sucul de mere și amestecul de ulei și pliați-l pentru ultima oară.
Asezati o forma goala la baza foii de strudel si apoi rulati usor aluatul.
Pune totul într-o tavă cu arc unsă cu unt și coace aluatul cu tava timp de 25 de minute la 180°C până se rumenește.
Între timp, aduceți zahărul, sucul de mere rămas și amestecul de ulei și sucul și coaja unei lămâi la fiert până când zahărul este complet dizolvat.
Scoateți cu grijă inelul de baklava din tava cu arc, apoi ungeți-l cu soluția de zahăr. Apoi puneți-l înapoi în tava cu arc.
Amestecă toate ingredientele pentru a face crusta de nucă; folosiți un mortar sau un blender pentru aceasta.
Apoi, apăsați amestecul de nuci în inelul de baklava pentru a forma o bază.
Se încălzește jeleul într-o cratiță și se amestecă mierea. Se amestecă crema de brânză și se toarnă crema de zmeură în inelul de baklava.
Sfat: Pentru a obține diferite degrade de culoare, împărțiți diferite cantități de jeleu lichid în boluri diferite și amestecați crema de brânză, astfel încât crema de zmeură să aibă intensități de culoare diferite.
Apoi așezați tava arcuită într-un unghi ușor și turnați cremele una după alta în inelul de baklava. Lăsați întotdeauna straturile individuale să se întărească pentru scurt timp după umplere.
Pune prajitura baklava la frigider pentru cel putin 2 ore, de preferat peste noapte. Înainte de servire, încălziți niște miere și ungeți-o peste cercul de baklava. Decorăm tortul cu fistic zdrobit.
Pofta buna!