Bine ați venit la rețeta noastră pentru un desert delicios care vă va aduce valuri de bucurie chiar în farfurie.
Prajitura „Valurile Dunarii” este unul dintre acele deserturi care te vor fermeca prin gustul ei si in acelasi timp te vor incanta prin simplitate.
Ingrediente:
- 300 g făină simplă
- 180 g zahăr
- 180 g unt moale
- 4 ouă
- 8 g zahăr vanilat
- 10 g praf de copt
- 1 lingura de cacao (10 g)
- 4 linguri de lapte (40 g)
- 2 linguri coniac (15 g) sau apă sau lapte
- aproximativ 250 g cireșe fără sâmburi sau compot sau alte fructe
Pentru crema:
- 500 ml lapte
- 50 g amidon sau făină
- 120 g zahăr
- 100 g lapte condensat la temperatura camerei – optional
- ciocolată albă – 200 g
- 180 g unt foarte moale
- 8 g zahăr vanilat
Decor:
- 300 g smântână pentru frișcă 33%
- 500 g căpșuni
- 50 g zahăr
- 2 linguri de suc de lămâie
- 9 g gelatină
- 4 linguri de apă
Mod de preparare:
1. Pregătiți aluatul. Unge o tava de copt (20*30 cm sau 26-28 cm) cu ulei si apoi tapeteaza-o cu hartie de copt.
2. Amesteca bine faina si praful de copt, apoi cerne amestecul.
3. Scoateți în prealabil untul din frigider, astfel încât să fie suficient de moale pentru a fi apăsat ușor cu degetul, dar nu prea moale – nu trebuie să fie străpuns ușor cu degetul.
4. Bateți untul cu mixerul, apoi adăugați zahărul și zahărul vanilat și amestecați din nou.
5. Adăugați câte un ou, amestecând bine după fiecare timp de aproximativ 1 minut până se omogenizează.
Răzuiți periodic aluatul de pe părțile laterale ale vasului cu o spatulă pentru a vă asigura că amestecul se îmbină uniform.

Ar trebui să obțineți un aluat moale care să aibă consistența unei smântâni groase.
7. Turnați jumătate din aluat în tavă și întindeți-l într-un strat uniform.
8. Adăugați cacao și coniac cernute, apă sau lapte în aluatul rămas.
9. Acoperiți aluatul alb cu un strat de aluat de ciocolată, încercând să mențineți straturile.
10. Adăugați cireșe. Fructele congelate nu trebuie dezghețate în prealabil, dar fructele din compot trebuie scurse bine într-o sită.
Apăsați cireșele cu degetele astfel încât să se scufunde în aluat.
11. Introduceți forma într-un cuptor preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 30 de minute. Faceți testul pentru frigărui.
12. Pregătiți crema. Într-o cratiță, amestecați amidonul, zahărul și zahărul vanilat.
13. Adăugați treptat laptele rece și amestecați bine până când amestecul este fără cocoloașe.
14. Se pune crema pe foc si se fierbe pana se ingroasa, amestecand energic.
Mai fierbem apoi crema inca 1-2 minute, adaugam ciocolata alba sparta, amestecam cu crema fierbinte astfel incat amidonul sau faina sa fie fierte si crema sa nu aiba un gust anume de faina.
15. Transferați crema într-un recipient, acoperiți cu folie alimentară și lăsați-o să se răcească complet. Crema rece va fi mult mai groasă.
16. Scoateți blatul din cuptor, puneți pe un grătar și lăsați să se răcească complet.
17. Bateți smântâna cu mare grijă cu un mixer, adăugați laptele condensat si lasam sa se topeasca treptat untul foarte moale până când crema este omogenă.
Dacă amesteci crema prea mult timp, aceasta poate deveni curgătoare. Lasă-l să se răcească.
18. Transferați blatul pe o farfurie de servire, îndepărtați hârtia de copt și întindeți cu cremă.
19. Amestecați gelatina cu apă și lăsați-o să se dizolve timp de 5 minute. Între timp, spălați căpșunile, îndepărtați părțile verzi și tăiați-le în bucăți mai mici și puneți-le într-o cratiță. Stropiți-le cu zahăr și turnați peste zeama de lămâie.
Aduceți amestecul la fierbere și gătiți timp de 6 minute. Se lasa apoi sa se raceasca si foloseste un blender de mana pentru a-l macina intr-un piure, pe care il torni intr-un bol in care il amesteci cu gelatina.
Turnați apoi umplutura de căpșuni pe toată suprafața desertului și puneți-o la frigider pentru 4 ore.
20. Puneti desertul la frigider pentru cateva ore si gata. Puteți servi fiecare porție cu o căpșună proaspătă, o frunză de mentă și puțină frișcă.
Acest tort este foarte gustos. Combinația nu va dezamăgi.
Pofta buna!